Astronomija

Priprave na tekmovanja za Dominkova priznanja (več) potekajo v okviru krožka iz astronomije.

Tekmovanja v letošnjem šolskem letu:

 • Šolsko: /
 • Državno: /

SAM_3359


Novo: Rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije 2020

Astronomi nas že vrsto let razvajajo z vrhunskimi rezultati. Tudi letos so se, kljub vse večji konkurenci, uvrstili v sam slovenski vrh. Na državnem tekmovanju iz znanja astronomije (astrofizike) za Dominkova priznanja so dosegli odlične rezultate.

1. in 2. letnik:

 • zlato priznanje: Tilen Šket (2. a) – pohvala, Luka Andrenšek (2. c),
 • srebrno priznanje: Rok Hladin (2. a) in
 • bronasto priznanje: Valentin Romih (2. c), Martin Mutec (1. g), Domen Trontelj (2. a).

3. in 4. letnik:

 • srebrno priznanje: Jan Žekar (4. b), Ana Opalič (4. e),
 • bronasto priznanje: Jana Ušen (4. a), Blaž Ermenc (3. g).

Tilen, Luka in Jan so prejeli tudi povabilo na SAO (Sanktpeterburško astronomsko olimpijado) in povabilo na izbirno tekmovanje za IOAA (Mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike 2020, Bogota, Kolombija).

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*


Rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije 2019

V soboto, 12. 1. 2019, so se naši najboljši astronomi udeležili 10. državnega tekmovanja iz znanja astronomije za Dominkova priznanja. V konkurenci, ki je vsako leto močnejša in številčnejša so dosegli zavidljive rezultate. Šket Tilen je bil najbližji zlatemu priznanju, ki se mu je izmuznilo za le tri točke.

Dijaki so dosegli naslednje rezultate:

 • Srebrno priznanje: Tilen Šket (1. a), Luka Andrenšek (1. c), Rok Hladin (1. a), Ana Opalič (3. e) in Jan Žekar (3. b).
 • Bronasto priznanje: Ana Intihar Marulc (3. d) in Blaž Ermenc (2. g).

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*


Rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije 2018

V soboto, 6. 1. 2018, so se naši najboljši astronomi udeležili 9. državnega tekmovanja iz znanja astronomije za Dominkova priznanja. Kajuhovci so potrdili tradicijo vrhunskih rezultatov. V zelo močni konkurenci je Jan Žekar  z največ osvojenimi točkami postal absolutni zmagovalec tekmovanja. Osvojil je zlato priznanje, prvo nagrado tekmovanja in povabilo na izbirno olimpijsko tekmovanje.

Uspeh so dopolnili še Ana Opalič, Tim Zaveršek, David Opalič,  Jakob Lekše in  Valentin Ocvirk, ki so postali prejemniki srebrnih priznanj ter Ana Intihar Marulc in Lovro Drofenik z osvojenim bronastim priznanjem.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*


Rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije 2017

Kajuhovci držimo tradicijo vrhunskih uvrstitev na področju tekmovanj iz znanja astronomije. Znani so uradni rezultati 8. državnega tekmovanja iz znanja astronomije za Dominkova priznanja:

 • zlato priznanje: Tim Zaveršek (3. d) in David Opalič (3. d),
 • srebrno priznanje: Timen Stepišnik Perdih (4. d), Jernej Brglez (4. a), Ana Opalič (1. e), Jan Škoberne (4. d)
 • bronasto priznanje: Ana Intihar Marulc (1. f).

David je poleg zlatega priznanja osvojil tudi tretjo nagrado tekmovanja. Oba prejemnika zlatega priznanja sta prejela povabilo za sodelovanje na 24. Sanktpeterburški olimpijadi, David pa se bo v konkurenci najboljših  slovenskih astronomov potegoval za mesto v ekipi, ki bo zastopala Slovenijo na 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike  med 12. in 21. novembrom 2017 na Tajskem.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*


Rezultati s 23. Sanktpeterburške astronomske olimpijade 2016

Letos so najbolje uvrščeni tekmovalci na državnem tekmovanju iz astronomije sodelovali tudi na 23. Sanktpeterburški astronomski olimpijadi.

Našo šolo sta zastopala Urška Andrenšek, dijakinja 4. d-razreda in dijak 2. d-razreda, David Opalič. Za odličen rezultat je bil David nagrajen s srebrno medaljo.

Srebrna_medalja_za_Davida_Opali_a

Za izjemene rezultate jima iskreno čestitamo.

*

Rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije 2016

Kajuhovci smo na področju astronomije ponovno v slovenskem vrhu. Znani so uradni rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije:

 • zlato priznanje: Urška Andrenšek (4. d) in David Opalič (2. d),
 • srebrno priznanje: Timen Stepišnik Perdih (3. d), Jernej Brglez (3. a),
 • bronasto priznanje: Rudi Nadlučnik (2. č).

Urška in David sta se uvrstila na izbirno tekmovanje za astrofizikalno olimpijado, ki bo letos v mestu Bhubaneswar v Indiji ter prejela povabilo za sodelovanje na 23. Sanktpeterburški olimpijadi v mesecu marcu 2016.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

Tekmovalci 2015-2016

*


Krištof Skok znova uspešen na olimpijadi iz astronomije in astrofizike

Avgusta 2015 se je zaključila 9. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike v Indoneziji. Našo državo so na tekmovanju zastopali: Aleksej Jurca (gimnazija Bežigrad), Jakob Jazbec (ŠC Srečka Kosovela Sežana), Jakob Robnik (gimnazija Bežigrad), Krištof Skok (I. gimnazija Celje) in Darko Kolar (gimnazija Murska Sobota), na tekmovanju pa sta jih spremljala Andrej Guštin in Tadeja Veršič. 

Krištof Skok (I. gimnazija Celje) in Aleksej Jurca (gimnazija Bežigrad) sta prejela pohvalo. Za Krištofa Skoka je bila to že tretja udeležba na olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Vsem tekmovalcem, posebej pa seveda Krištofu iskrene čestitke in veliko uspeha pri nadaljnjih izzivih.

Prejemnika priznanj na 9. MOAA s predsednikom olimpijade. Foto: Tadeja Veršič

Prejemnika priznanj na 9. MOAA s predsednikom olimpijade. Foto: Tadeja Veršič

*

Zlato in bron za astronoma Krištofa Skoka in Urško Andrenšek

Med 26. in 28. junijem 2015 je na Madžarskem potekalo prvo regionalno tekmovanje iz znanja astronomije za srednješolce, na katerem so sodelovale ekipe iz Madžarske, Hrvaške in Slovenije.

 

Tekmovalci so se kosali v štirih disciplinah – astronomska opazovanja, teoretične naloge, analiza astronomskih opazovanj in ekipno tekmovanje, podobno kot na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike.

 

Na tekmovanju je v skupnem seštevku zmagal Krištof Skok, Urška Andrenšek pa je bila tretja. Tudi ostali slovenski tekmovalci so zasedli visoka mesta. Na ekipnem tekmovanju je zmagala slovenska ekipa, sledili so ji madžarski in hrvaški tekmovalci.

 

Čestitamo!

1

Krištof in Urška, prejemnika zlate in bronaste medalje.

2

Udeleženci prvega regionalnega tekmovanja iz znanja astronomije (od leve proti desni): Andrej Guštin (vodja ekipe), Jakob Robnik, Jakob Jazbec, Krištof Skok, Urška Andrenšek, Darko Kolar, Aleksej Jurca, Roman Ocvirk (vodja ekipe).

*

Udeležili smo se mednarodnega tekmovanja v organizaciji Šole astronomije Petersburg – Rusija 2015

Школьная астрономия Петербурга 

Potem ko smo že dvakrat tekmovali na svetovni astrofizikalni olimpijadi (Krištof Skok je tam že osvojil srebrno medaljo, v slovenski olimpijski ekipi pa bo tudi letos), smo se v letošnjem šolskem letu prvič udeležili tudi mednarodnega astrofizikalnega tekmovanja v organizaciji Šole astronomije Sanktpetersburg oz. tamkajšnje univerze.

Tekmovanja, ki je v Rusiji državno, se je udeležilo več tisoč tekmovalcev iz približno desetih držav. Tekmovanje je tristopenjsko: področno, izbirno in finalni krog. Najboljši tekmovalci slovenskega državnega tekmovanja so se pridružili tekmovanju v izbirnem krogu. Tekmovalci, ki so dosegli dovolj dober rezultat v izbirnem delu, so se uvrstili v finalni krog tekmovanja. To je uspelo kar petim dijakom I. gimnazije v Celju, ki so potem dosegli vrhunske rezultate, in sicer:

 • David Opalič, 1. d, je osvojil prvo nagrado (kategorija 8),
 • Timen Stepišnik Perdih, 2. d, tretjo nagrado (kategorija 9) in
 • Urška Andrenšek, 3. d, prav tako tretjo nagrado (kategorija 10).

Zelo dobra rezultata sta dosegla tudi Jernej Brglez, 2. a (kategorija 9), in Krištof Skok, 4. a (kategorija 11), ki pa žal nista zadostovala za osvojitev nagrade. Na vse te tekmovalce smo izjemno ponosni, čestitamo jim in z veseljem sporočamo javnosti, da imamo tudi v Sloveniji in Celju izvrstne mlade astronome.rusko

Rezultate finalnega kroga si je mogoče ogledati na naslednjem spletnem naslovu: http://school.astro.spbu.ru/?q=node/482

Televizijska prispevka o tekmovanju:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174322761/00:11:40/
http://4d.rtvslo.si/arhiv/primorska-kronika/174322745/00:14:42/00:16:17/

Mentor: Roman Ocvirk

logo*

Krištof Skok znova na astrofizikalni olimpijadi

Krištof Skok (4. a) in Urška Andrenšek (3. d) sta se soboto, 14. 3. 2015 in v noči iz sobote na nedeljo udeležila izbirnega tekmovanja za uvrstitev na astrofizikalno olimpijado. Krištof se je z osvojenim prvim mestom uvrstil v tekmovalno ekipo Slovenije, ki bo odpotovala  v mesecu avgustu na astrofizikalno olimpijado v Indonezijo. Uspeh je z odličnim osmim mestom dopolnila Urška, kar pa žal ni zadoščalo za uvrstitev v ekipo.

Urški in Krištofu, za katerega bo to že tretja astrofizikalna olimpijada iskreno čestitamo.

IMG_2440_Lr_1280

*

Rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije 2015

Zlato priznanje: Krištof Skok – 1. nagrada (4. a), Urška Andrenšek (3. d).

Srebrno priznanje: David Opalič (1. d), Timen Stepišnik Perdih (2. d), Jernej Brglez (2. a) in Tim Zaveršek (1. d).

DSC_0704Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*


 Krištof Skok je avgusta 2014 na Mednarodni astrofizikalni olimpijadi v Romuniji osvojil prizanje! Krištofu in mentorju prof. Romanu Ocvirku za izjemen uspeh iskreno čestitamo!

slo3

Olimpijska astrofizikalna ekipa Slovenije 2014