Intervju z Davidom Opaličem

David Opalič je dijak 2. d-razreda iz Šmarja pri Jelšah in je eden najuspešnejših dijakov naše gimnazije na področju matematike, zanimata pa ga tudi fizika in astronomija in tudi na tem področju žanje uspehe. Do sedaj je osvojil že veliko nagrad in priznanj: lani je dosegel prvo mesto v državi na matematičnem tekmovanju, 3. nagrado na tekmovanju iz fizike ter 1. na sanktpeterburški astronomski olimpijadi. Letos se je udeležil tudi Srednjeevropske matematične olimpijade, ki je potekala od 25. do 31. avgusta v Kopru v organizaciji DMFA.

david_opali_

Eden izmed tvojih zadnjih velikih dosežkov je udeležba na MEMU 2015, ki je potekal to poletje. Kaj pravzaprav je MEMO?
MEMO je kratica za angleško ime »The Middle European Mathematical Olympiad«, kar pomeni Srednjeevropska matematična olimpijada. Na njej sodeluje deset držav: Avstrija, Češka, Hrvaška, Nemčija, Madžarska, Latvija, Poljska, Slovaška, Slovenija in Švica. Vsaka država pošlje na to tekmovanje šest dijakov. Najprej smo imeli posamično tekmovanje, nato pa tudi skupinsko. Naloge so bile iz področja algebre, kombinatorike, geometrije in teorije števil.

Vsi vemo, kako težko je priti recimo na Olimpijske igre. Gotovo je bilo težko priti tudi na to matematično olimpijado?
Pisali smo tri izbirne teste, upoštevali pa so se tudi rezultati državnega matematičnega tekmovanja. Na olimpijado se je uvrstilo prvih šest z najvišjim skupnim rezultatom do tretjega letnika.

Očitno je bila konkurenca zelo močna, vseeno pa si dosegel lep rezultat, kajne?
Dobil sem pohvalo, kar pomeni, da sem eno nalogo rešil popolnoma pravilno. Ta naloga je bila s področja geometrije. Kot skupina pa smo dosegli 6. mesto in s tem izenačili najboljšo slovensko uvrstitev do sedaj.

IMG_0476

Za večino udeležencev je matematika že sama po sebi užitek, pa vendar ali je na olimpijadi ostalo kaj časa tudi za zabavo?
Seveda. Igrali smo razne družabne igre, biljard in nogomet, pa tudi kopali smo se v morju. Imeli smo dva izleta, in sicer v Ljubljano in Postojnsko jamo. Bilo je hkrati zabavno in zelo poučno.

Koliko časa in truda pa je potrebno vložiti v matematiko, da lahko dosežeš tako zavidljive rezultate?
Trenutno imamo v šoli dve uri matematičnega krožka na teden, pred tekmovanji pa veliko več, včasih tudi šest. Seveda moram veliko delati tudi sam doma. Nimam nekega določenega časa vsak dan za matematiko, ampak delam, ko imam čas in voljo. Pogosto rešujem kakšne naloge, zelo rad pa tudi preberem kakšen matematični članek na internetu.

Ali si imel priprave na razna matematična tekmovanja tudi izven naše šole?
Ja. Hodil sem na priprave za mednarodna tekmovanja iz matematike, ki so bile sklop enodnevnih predavanj o zanimivih matematičnih področjih. Potekala so v Ljubljani v organizaciji DMFA.

Srednjeevropska_olimpijca_v_MAT_2015_1

Si poleg te olimpijade sodeloval še na kakšnem drugem mednarodnem matematičnem tekmovanju?
Udeležil sem se Mediteranskega prvenstva iz matematike v Trstu, kamor sta se uvrstila prva dva fanta in prvi dve punci, ki se niso uvrstili na Matematično olimpijado na Tajskem. Tekmovanje je bilo ekipno in celotno slovensko ekipo smo sestavljali Kajuhovci: Klara Drofenik, Klara Nosan, Timen Stepišnik Perdih in jaz. Dobili smo bronasto medaljo.

Matematika očitno predstavlja pomemben del tvojega življenja. Kdaj ti je postala tako všeč in kdaj si se začel ukvarjati z njo?
Množiti sem znal pri treh letih. Matematika mi je bila od nekdaj všeč, a se mi je v nižjih razredih osnovne šole zdela prelahka. Takoj ko je bilo mogoče, sem začel hoditi na matematični krožek v šoli in pri pouku reševati naloge s tekmovanj. Ko sem prišel na I. gimnazijo v Celju, pa sem se začel z njo ukvarjati še bolj resno in zavzeto.

Ti poleg vseh teh tekmovanj ostane kaj časa še za kak hobi?
Zelo rad igram šah in večkrat se udeležim tudi kakšnega šahovskega tekmovanja, a mi že zmanjkuje časa zanj, zato se z njim ne ukvarjam preveč redno.

Tadej Počivavšek, 3.c