Intervju s Klaro Drofenik

Na šoli imamo veliko dobrih matematikov, a le redki so tako uspešni in zagnani kot je dijakinja 3. letnika, Klara Drofenik. Udeležuje se raznih matematičnih tekmovanj, igra šah, trenira odbojko … V dveh letih in pol, odkar je postala naša dijakinja,  je dosegla več izjemnih rezultatov  (med drugim se je udeležila tudi evropske dekliške matematične olimpijade), pred kratkim pa je osvojila zlato priznanje na državnem tekmovanju iz logike ter prejela prvo nagrado in zlato priznanje na tekmovanju iz razvedrilne matematike.

a-300x200

Kdaj si se začela navduševati nad matematiko? Te je kdo posebej navdušil za njo?

Vedno sem rada reševala uganke, zanimale so me miselne igre, kot na primer sudoku. Že v začetnih razredih osnovne šole mi je matematika šla kar dobro od rok, zato so me starši v tej smeri zelo vzpodbujali. Z matematiko sem se začela bolj ukvarjati v šestem razredu, ko so se začela državna tekmovanja in smo imeli vsak teden dodatni pouk, pred tekmovanji pa še intenzivne priprave pri gospe Draksler.  V prvem letniku sem začela obiskovati matematični krožek pri profesorju Kocbeku, ki nas vzpodbuja in usmerja pri reševanju zahtevnejših nalog.

Imaš matematiko rada, ker si dobra v njej, ali si dobra v njej, ker jo imaš rada?

Mislim, da je oboje povezano med seboj. Če si v nečem uspešen, imaš to seveda rajši in če imaš nekaj rad, se s tem po navadi rad več ukvarjaš in si na pravi poti do uspeha. Vendar mislim, da tudi, če ne bi tekmovala v matematiki, bi mi bila ta še vedno zanimiva.

Katero od mnogih matematičnih tekmovanj, ki se jih udeležuješ na šoli, ti je najljubše?

Težko je reči, katero mi je najljubše. Vsako je čisto drugačno, saj zajema drugačno področje matematike. Tekmujem predvsem v matematiki, razvedrilni matematiki in logiki.

d-300x214

Obiskuješ tudi kakšne matematične krožke?

Ja, pred tekmovanji iz logike in razvedrilne matematike vsako leto obiskujem ta dva krožka. Matematični krožek v šoli obiskujem dve uri tedensko, pred tekmovanji še bolj pogosto. Za olimpijade potekajo priprave v Ljubljani. Letos hodim na priprave za lingvistično in matematično olimpijado.

Se ti zdi usklajevanje šolskih obveznosti, (odbojkarskih) treningov in prostega časa naporno?

Ja, usklajevaje je zelo težko, še posebej, če se nakopiči preveč stvari hkrati. Prostega časa imam na koncu zelo malo. Treninge odbojke imam štirikrat tedensko in skoraj vsako soboto še tekmo. Povprečno enkrat na dva tedna imam v okviru priprav na matematično olimpijado štiriurno predavanje v Ljubljani. Tam dobimo tudi domačo nalogo, za katero običajno porabim 2 dni. Dovolj velik delež pravilno rešenih domačih nalog je pogoj za uvrstitev na olimpijado. Zaradi vseh teh dejavnosti pogosto manjkam pri pouku, kar mi ni všeč, saj sem bolj vizualni tip in si veliko zapomnim že, ko poslušam razlago. Kljub vsemu pa želim ohraniti čim boljši učni uspeh, zato sem vesela, da lahko imam v šoli dogovorno ocenjevanje.

Lani si bila tudi na evropski dekliški matematični olimpijadi. Kakšna izkušnja je bila to zate? Si želiš sodelovati tudi letos?

Bila sem na evropski dekliški matematični olimpijadi v Minsku v Belorusiji. To je bila zelo zanimiva izkušnja. Iz Slovenije sta v Minsk potovali tudi kajuhovki Timeja Strašek in Klara Nosan ter Martina Lokar iz Vipave. Naša spremljevalka je bila študentka matematike, Mihaela Pušnik, ki je bila dijakinja naše šole. Poleg tekmovalnega dela smo imele veliko časa za spoznavanje mesta in s tem Belorusije ter druženje z vrstnicami iz drugih držav.

Letos bo olimpijada v Romuniji. Upam, da bom na izbirnih testih dosegla dovolj točk za uvrstitev v štiričlansko slovensko ekipo.

Se želiš z matematiko ukvarjati tudi poklicno?

Študirati nameravam matematiko ali računalništvo, oziroma kaj podobnega. Poklici, ki jih lahko opravljaš s temi izobrazbami pa so tako različni, da je težko reči, ali je delo, ki ga opravljaš, neposredno povezano z matematiko, nekateri delodajalci iščejo samo ustrezen način razmišljanja in sposobnost logičnega mišljenja.

Brina Jenček